2014 AMSTERDAM APPARTEMENT A1

In januari 2014 heeft DENOLDERVLEUGELS de renovatie van een exclusief appartement van 300m2 in Amsterdam-Zuid opgeleverd. Het appartement beslaat de bovenste 3 lagen van een appartementen-gebouw uit 1925. 

De familie die als opdrachtgever optrad wilde, na gewoond op diverse plekken in het buitenland, een woning kopen te Amsterdam. Tezamen is gekeken naar een woning die aansloot op het moderne gezinsleven met een open setting. Het oog viel op een 2 laags appartement dat in ‘casco’ staat verkeerde. Dit maakte het mogelijk het bestaande appartement geheel te ontmantelen tot alleen de constructie nog in stand was. Het bestaande pand is getransformeerd tot een transparante en open structuur waarbij de relatie tussen diverse ruimten en verdiepingen op een optimale manier is benut. 

De zolder was ongebruikt in de aangekochte situatie. In de nieuwe situatie is de zolder op spectaculaire wijze betrokken bij de woonruimte en in relatie gebracht met de onderliggende verdiepingen door een grote centrale vide waarin een open stalen trap is geplaatst. De vide, centraal gelegen in het appartement, zorgt voor daglicht op alle verdiepingen. De authentieke balkconstructie en oude metselwerkwanden zijn behouden om de relatie te bewaren met het verleden. Op het nieuw toegevoegde zolderniveau biedt een groot dakterras een prachtig uitzicht over de omliggende daken naar een groot deel van Amsterdam, van Olympisch Stadion naar het Rijksmuseum en Carré. Vanaf het dakterras biedt de vide zicht op de twee verdiepingen lager gelegen entreehal en vormt de ruimtelijke en functionele verbinding tussen de verschillende verdiepingen. 

De binnenkomst in de entreehal is zowel verrassend als spectaculair, de hoogte van het appartement openbaart zich hier in een verfijnde combinatie van staal, glas en licht. De openheid en grootsheid van de ruimtes met de centrale vide laten een fantastische metamorfose zien ten opzichte van de oude situatie. 
Het dynamische gezin met kinderen had behoefte aan een duidelijke sociale relatie tussen de ruimtes maar wel met voldoende plekken om zichzelf terug te trekken. De open plattegronden zijn ingedeeld in hoofdfuncties die een sterke sociale relatie hebben, gescheiden door transparante wanden uitgevoerd in stalen profielen met glas die voorzien zijn van grote taatsdeuren. De keuken vormt het sociale middelpunt van de woning met zicht op alle belangrijke ruimtes en de vide, zodat de relatie met de verdiepingen gewaarborgd blijft. 

Mede doordat de familie gedurende de diverse woonadressen in de wereld veel meubelstukken en kunst uit verschillende landen heeft meegenomen is de beleving van het moderne appartement zeer warm, sfeervol en rijk gedecoreerd. De geschiedenis van het appartement, de geschiedenis van de familie en de respectvolle uitwerking van de wensen zorgen voor een harmonieuze atmosfeer in het appartement. 
Het appartement voelt modern en warm, een welkom thuis, en dat is precies wat de familie terug in Nederland wilde bereiken.

FACTS & FIGURES

Oplevering: 2014
Oppervlak (NVO): 300m2
-
FOTOGRAFIE: Michael van Oosten
-
OPDRACHTGEVER: Particulier 
INTERIEUR STYLING: STOCK Interiors, Haarlem 
CONSTRUCTEUR: Archimedes Bouwadvies, Eindhoven 
AANNEMER: Bouwbedrijf Van Rijn, Houten 
HOUTEN VLOEREN: FETIM Group / Solidfloor, Amsterdam
KERAMISCHE TEGELS: Porcelaingres, Duitsland
STALEN DEUREN: Simply Steel, Bodegraven
KEUKEN : BULTHAUP, Amsterdam
VERLICHTING: MODULAR & ARTIMIDE
NATUURSTEEN: Michel Oprey & Beisterveld, Vianen
HAARDEN: Jos Harm, Amsterdam

publicaties

the art of living / magazine / nr. 2, 2015

homedsgn / amsterdam apartment by denoldervleugels

hoog design / denoldervleugels appartement amsterdam 

freshome / family apartment in amsterdam flaunting permanent visual connection between spaces 

manners / riant designappartement in amsterdam 

needlenestltd / incredible apartment by denoldervleugels  

architectism / amsterdam apartment denoldervleugels 

spoonfulofhomedesign / a contemporary apartment in amsterdam by denoldervleugels

materialicious / contemporary apartment  renovation in amsterdam by denoldervleugels 

productofsociety / dope architecture amsterdam apartment by denoldervleugels

trendhunter / denoldervleugels

bestofinteriors /amsterdam apartment by denoldervleugels