2016 AMSTERDAM APPARTEMENT A2

In het monumentale appartementengebouw ‘Zonnehoek’ te Amsterdam uit 1916, ontworpen door F.A. Warners (1888-1952), heeft DENOLDERVLEUGELS een appartement (225m2) gerenoveerd. Karakteristieke onderdelen van de bestaande bouw zijn gecombineerd met moderne en eigentijdse interieurelementen. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever is een interieur tot stand gekomen dat recht doet aan het monumentale gebouw en tegelijkertijd een kleurrijk en eigentijds antwoord geeft op het moderne gezinsleven. 

 

Het oude lichthof was het ideale uitgangspunt voor het ontwerp van de woonkeuken en vormt de kern van het appartement waaromheen alle andere ruimten zijn gepositioneerd. De heldere karakteristieke structuur van het pand is in ere gelaten. Monumentale halletjes verbinden de diverse ruimten en de monumentale nis met haard geeft een doorkijk naar het verleden. Vanuit de keuken is er zicht op de voorkamer, die als living ingericht is, en de achterkamer met monumentale boekenkasten die grenst aan de ruime tuin. De tuin voegt een unieke oase van rust toe aan dit appartement midden in de stad. In de tuin is een atelier gebouwd voorzien van grote glazen puien waar prachtig noorderlicht ideale omstandigheden levert voor het maken van kunstwerken. De heldere structuur van het interieur wordt aangevuld door een kleurrijk palet van afwerkingen en aankleding, waarbij geometrische patronen een centraal thema vormen. Deze geometrische patronen zijn terug te vinden in het behang en de stoffering, maar ook in de verlichting. Het lichtplan zorgt voor het optimaal uitlichten van interieurelementen, kleuren en kunstwerken. Daarnaast worden de karakteristieke delen van het gebouw uitgelicht. Het kleurthema is warm waarbij krachtige kleurtonen niet worden geschuwd. De achterkamer is geheel petrolblauw en heeft een mooie afwisseling met de andere zachtere kleurtonen als goud, vaal blauw en groen. Het interieur voelt warm, rijk en sfeervol. Een woning om van te genieten perfect aansluitend op de wensen van de bewoners. 

 

Ons appartement is echt een oase van rust midden in de hectiek van Amsterdam. Het is ruim, alles is op één vloer en de indeling is functioneel, waardoor iedereen in ons gezin voldoende privacy heeft, zelfs de hond, maar het omarmt je ook als je er alleen bent. Het is echt een appartement om in te leven. In de gezellige woonkeuken komt iedereen samen, precies zoals we in gedachte hadden. Willen we TV kijken of rustig een boek lezen dan trek je je terug in de lichte living of gezellig bij de haard in de blauwe kamer. Voor elk wat wils. Het grote kookeiland met openhaard nodigt uit voor etentjes en feesten, En het aangebouwde atelier met uitzicht op de tuin is een soort bonus. Het is zo mooi licht, zowel in de winter als in de zomer, en zo stil dat je de vogels hoort fluiten en even vergeet dat je midden in Amsterdam bent, Ik kan me geen fijnere werkplek voorstellen.

Facts & Figures

Bouwjaar: 1916
Oplevering renovatie: 2016
Oppervlak (NVO): 225m2
-
FOTOGRAFIE: Michael van Oosten
-
OPDRACHTGEVER
Familie Joosten
INTERIEUR STYLING 
Christel Vandegehuchte
AANNEMER 
Bouwbedrijf Van Rijn,Houten
CONSTRUCTEUR:
DPW, Woerden
W-INSTALLATIE
Installatietechniek Rijnhuis, Houten
E-INSTALLATIE
FUSE elektrotechniek, Veenendaal
HOVENIER
Hoveniersbedrijf Bonarius & Wakker, Santpoort-Zuid
DOMOTICA 
Aeton Xcomfort 
ARMATUREN
Modular Lighting Instruments, Artemide, Foscarini, Roll&Hill 
KEUKEN 
Arjan Lodder Keukens, Barneveld 
HANG-EN SLUITWERK:
Formani 
PARKET
Soares Parket, Amstelveen 
TEGELWERKEN 
Refin, Kerlite 
SANITAIR
Hans Preyde Sanitair, Haarlem 
HAARDEN 
Jos Harm Exclusieve Haarden, Amsterdam 
STOFFERING & MEUBILERING
Co van der Horst, Amstelveen - Dotshop, Amsterdam - Neef Louis, Amsterdam-Noord 
BEHANG & ACCESSOIRES
Luxury by Nature, Amsterdam, IJburg 
STALEN DEUREN
Smederij Tukker, Hilversum 
KASTEN OP MAAT
Stek, meubels en maatwerk, Bloemendaal

TESTIMONIAL

"DENOLDERVLEUGELS heeft een heel goed gevoel voor ruimtelijke indeling en een scherp oog voor het lijnenspel en de symmetrie. Precies wat wij zochten voor de renovatie van dit appartement, voormalige fysiotherapiepraktijk.

 

Samenwerken met DENOLDERVLEUGELS is teamwork. Ze zijn creatief, oplossingsgericht en denken met je mee. Bovendien is in hun ontwerp ruimte voor eigen ideeën, waardoor het project het resultaat wordt van gemeenschappelijke kracht en het dus echt je "eigen" huis wordt.

 

Mijn man en ik hadden heel specifieke wensen over indeling en kleurbeleving. Dankzij DENOLDERVLEUGELS werden deze op een onderscheidende wijze in het ontwerp geïntegreerd. Zo wilden we dat de woonkeuken het kloppende hart werd van ons huis. Gebruikmakend van de bestaande structuur creëerde ze een open, tegelijkertijd intieme verbinding tussen het hart en de omringende ruimtes. Bij de keuze van de interieurelementen waren ze het perfecte klankbord. Ze voelen precies aan wat bij je past en hoeveel eigen bewegingsruimte je hierin wilt, adviseren de passende elementen of de geschikte toeleverancier, gaan met je mee wanneer gewenst of laat jezelf zoeken en uitproberen, waarna ze op subtiele wijze hun mening geven. Omdat wijzelf duidelijke ideeën hadden, was dit de ideale samenwerkingsvorm en zijn wij, echt heel blij met dit prachtige eindresultaat."

 

PUBLICATIES

theartofliving.nl/karakteristiek-oud-en-kleurrijk-eigentijds/