2022 LANDELIJK MODERNE VILLA TEXEL

Nieuwbouw landelijk moderne villa te Texel, Nederland

 

Op Texel zijn we bezig deze mooie landelijk moderne villa te realiseren. De woning ligt op een ruim perceel midden in het landschap aan de oost/zuid-zijde van het eiland.

De ligging van het perceel brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant biedt het prachtig uitzicht en is het perceel mooi georiënteerd op de zon. Aan de andere zijde is de uitzichtlijn richting het zuiden ook een kwetsbare plek qua privacy. Het zicht vanaf de openbare weg naar de privégebieden dient verhinderd te worden met behoud van het uitzicht. Daarnaast moet door ligging in het open veld een oplossing geboden worden aan het winderige klimaat op Texel.

Door de 2 hoofdvolumes van de hoofdbouw te verschuiven ontstaan windluwe patio-achtige tussenruimtes die zich richten op de belangrijkste zichtlijnen. Haaks op de hoofdvolumes zijn de verkeersruimtes geplaatst en de verbinding naar het bijgebouw.

Door het verhogen van het omliggende maaiveld en het gebruik van plantenbakken die als windbrekers in het landschap worden geplaatst wordt er privacy gecreëerd met behoud van het uitzicht. Verdiepte delen in het maaiveld zorgen voor intieme zitgelegenheid uit de wind, en geheel uit het zicht.

De opbouw van de woning bestaat uit lange zichtlijnen analoog aan de horizon en de uitzichten op Texel. In de architectuur van de woning worden deze benadrukt door lange lijnen in het gevelbeeld en de maaiveld indeling. Het dak is als een duinlandschap op deze horizontale belijning geplaatst.

De materialisering is op en onder maaiveldniveau ruw en natuurlijk met gebruik van gekloofd natuursteen. Het woonniveau met zijn sterke daklijn is helder wit gestuct. Het dak is analoog aan het duinlandschap uitgevoerd in riet. De combinatie van materialen dragen bij aan het gewenste landelijk moderne karakter van de villa.

Aan de achterzijde is te zien hoe het maaiveld naar beneden plooit om toegang en daglicht te bieden aan de kelder. Het centrale trappenhuis is duidelijk zichtbaar. Ook de indeling staat in het teken van transparantie en overzichtelijkheid.

INTERIEUR

We hebben ook het interieur vorm gegeven in combinatie met een uitgekiend lichtplan. Het interieur kenmerkt zich door lange zichtlijnen zowel horizontaal als verticaal langs de centrale trap. Aan deze zicht- en looplijnen bevinden zich de verschillende verblijfsruimten die een intiem karakter krijgen door gebruik van natuurlijke en warme materialen. De kleurstelling is licht, zandkleurig passend bij het eilandgevoel. Het hele interieur is uitgewerkt in een VR model zodat de opdrachtgevers alvast 'virtueel' door hun huis konden lopen. Een mooie manier om lichtinval, materiaal en kleurstellingen te toetsen en aan te passen naar wens.

 

interieur villa Texel

interieur villa Texel

interieur villa Texel

FACTS & FIGURES

Woonoppervlak: 500 m2

Inhoud: 2.250 m3

 

OPDRACHTGEVER: particulier

IN SAMENWERKING MET: Architektenburo Veeger, Texel