2021 LANDHUIS HEELWEG

In het landelijke buitengebied nabij Heelweg (provincie Gelderland) staat dit ruime landhuis dat zich rondom richt op het prachtige uitzicht. Door de plaatsing midden op het grote terrein, dat als een privé-park wordt ingericht, tussen de omliggende weilanden hebben we een ontwerp gemaakt dat zich aan alle zijden richt op dit uitzicht. Het materiaal en kleurgebruik is ingetogen en staat in dienst van het vormconcept zonder op de voorgrond te treden.

Kenmerkend voor de gebouwvorm is de rondom aangebrachte rand die wisselend dienst doet als zonwerende rand en luifel waaronder je beschut van de buitenruimte kan genieten. Dit element geeft het ontwerp zijn krachtige horizontale karakter. De rand is bekleed met steenstrips gezaagd uit dezelfde gevelstenen die voor de normale gevel zijn gebruikt. De rand krijgt daardoor een monolithisch en rustig karakter.

 

Onder de rondom doorlopende rand zijn verdiepingshoge glazen puien aangebracht om de barrière tussen binnen en buiten zijn klein mogelijk te maken. Rondom het huis kan door schuifpuien de omliggende tuin bereikt worden. Zichtlijnen die in het interieur zo lang mogelijk zijn gemaakt worden niet gehinderd door dichte buitengevels maar worden door efficiënte plaatsing van de buitengevelkozijnen verlengd naar het omliggende buitengebied.

Een groot deel van het landhuis is voorzien van een kelder. De kelder krijgt door middel van een geplooid maaiveld daglicht. Dit geplooide maaiveld zorgt er ook voor dat van buitenaf de kelder toegankelijk is.

 

Het dak, dat ietwat boven de horizontale rand is opgetild, plooit zich als een origami kunstwerk over het onderliggende programma, waarbij de kopgevels zich richten op alle windrichtingen en toegang bieden aan de dakterrassen. Om de eenvoud van de gevouwen dakvorm te benadrukken zijn de materialen en details zo rustig mogelijk vormgegeven. De goten zijn geïntegreerd in de dakvorm en het dak is bedekt met antraciet-kleurige keramische leipannen.

 

Het interieur kenmerkt zich door de verbinding van de verschillende ruimten. Dit is te zien in de zichtlijnen die zijn gemaakt maar ook in de vides die de verticale ruimten op enkele plekken verbinden. Zo kan de volledige omvang van het huis ervaren worden zonder de geborgenheid in gevaar te brengen. Ook binnen is gekozen voor een rustige en tijdloze kleurstelling die in dienst staat van het totaalconcept. Een bijzonder element hierin is het akoestische houten plafond van de gevouwen kapconstructie. Door de open verbindingen helpt dit element de akoestiek te verbeteren zodat dit de geborgenheid versterkt.

 

De gehele woning is binnen en buiten voorzien van een uitgekiend verlichtingsplan waarbij ingetogen spots zorgen voor een accentverlichting en decoratieve armaturen zorgen voor een sfeervolle aankleding van het interieur. Functionaliteit gaat hand in hand met sfeer, mede door de intelligente aansturing van het domotica-systeem. Het landhuis is voorzien van een KNX domotica-systeem dat zorgt voor integratie van alle installatieonderdelen. Zo wordt ook het energieverbruik geoptimaliseerd. De opwekking van energie gebeurd deels door de natuurvriendelijke palletkachel en deels door de 135 zonnepanelen die in een apart gedeelte van het perceel zijn geplaatst. De woning is voor haar energiebehoefte niet aangesloten op de nuts-voorzieningen.

 

FACTS & FIGURES

METRAGES

Bruto Vloeroppervlak (BVO): 785m2
Gebruiksoppervlak (GO): 600m2
Inhoud: 2.400m3


BOUWTEAM

Opdrachtgever: Particulier
Architect: DENOLDERVLEUGELS Architects & Associates
Constructeur: Wiggers Ingenieursbureau, Varsseveld
Installatieadviseur: Jansen Terborg Installatie, Doetinchem
Aannemer: Jansen Terborg Bouw, Doetinchem

 

PRODUCTEN

Gevelstenen: Petersen Tegl
Buitenkozijnen: Metaglas
Dakpannen: Wienerberger
Akoestische plafonds: Steward Acoustics
Buitenplafonds: Awood
Huislift: Axess lift solutions
Interieur: RMR interieurbouw
Meubels: Van der Donk Interieur

PLATTEGROND BEGANE GROND

Villa Heelweg Plattegrond Verdieping

PLATTEGROND VERDIEPING

Villa Heelweg Plattegrond BeganeGrond