DUURZAME VILLA DORDRECHT

Aan de zuidrand van Dordrecht is in 2020 deze duurzame villa gerealiseerd.

De woning ligt op een perceel dat uitkijkt over de polders aan de Nieuwe Merwede rivier. Het hoofdgebouw bestaat uit 3 lagen met een rieten dak. De gevel kent een geleding door middel van een gemetselde plint, een gestuct deel en een bovenstrook van houten delen. De kleurstelling is warm en naturel met een donkere kleur als accentuering van de slanke aluminium kozijnen. In de rieten kap zijn een aantal bijzondere dakkapellen opgenomen om de zolderverdieping zo functioneel mogelijk te maken. De verdiepingen worden ontsloten door een centrale trap in een ruime vide. Het trappenhuis neemt in het aanzicht van het huis een voorname plek in. Door het trappenhuis wordt de hoofdvorm gedifferentieerd. Het trappenhuis is voorzien van ruime glasvlakken die zorgen voor een prachtige lichtval in het huis. De hoofdvorm wordt verder gedifferentieerd door een veranda aan de achterzijde met een te openen lamellendak. In het verlengde van de keuken is een riant terras aangelegd, wat door openslaande deuren bereikbaar is. Een sfeervolle plek waar genoten kan worden van zowel de ochtend- als de middagzon. 

Het bijgebouw is gebouwd in de stijl en materialisering gelijk aan het hoofdhuis. 

Menselijke maat, schaalsprongen en differentiatie binnen vorm en materiaal zijn de belangrijkste vormgevingsfactoren van deze villa. Ze geven de villa spanning, een menselijke schaal en een eigentijds karakter met een warme uitstraling. 

PASSIEFHUIS

De woning is gebouwd volgens een combinatie van het Passiefhuis en Laagenergie concept.   

Passieve gebouwen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig, door optimaal gebruik te maken van de zon, een compacte en goede thermische schil, kozijnen met 3-voudig glas, weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en een goede ventilatie met warmteterugwinning.  

Door een bijzondere ventilatie-installatie wordt steeds even veel verse lucht ingebracht als vuile lucht wordt afgezogen. Daardoor kan de warmte van de verwarmde binnenlucht in het stookseizoen worden overgedragen aan de binnengebrachte frisse buitenlucht. 

Een passiefwoning wordt op het zuiden georiĆ«nteerd. De zuid-oriĆ«ntatie maakt benutting van passieve zonnewarmte in het stookseizoen mogelijk. Door de combinatie van grote glasvlakken op het zuiden en riante dakoverstekken met zonwering kan de winterzon gemakkelijk binnen komen en kan ongewenste zomerzon gemakkelijk worden buiten gehouden. 

Een passief gebouw heeft een interne zonering die erop gericht is dat ruimten waar warmte gewenst is overwegend aan de zuidkant liggen. Ruimten die warmte produceren of geen warmte nodig hebben liggen aan de noordkant. 

In de woning zijn de volgende duurzame maatregelen toegepast:

- gevels zijn opgebouwd met het Isorast systeem met RC-waarde 8.0
- dakisolatie met RC-waarde RC 9.0
- fundering: passief funderingsbekisting, vloer 20cm styropor
- ramen: Mindow passiefkozijnen met triple glas
- luchtdichting op passiefniveau
- zonwering op alle zongevels
- verwarming en koeling middels betonkernactivering (BKA)
- geothermische warmtepompinstallatie
- ventilatielucht balansventilatie via bodemwarmtewisselaar voorverwarmd of gekoeld

FACTS & FIGURES

Oplevering: 2020
Woonoppervlak: 290m2
Inhoud: 1.250m3

OPDRACHTGEVER: Particulier
CONSTRUCTEUR: Bolwerk Weekers, Deurne
AANNEMER: Van Baaren Aannemers, Schoonhoven