2020 VILLA KENNEMERLAND

In het bosrijke kustgebied van Kennemerland is deze exclusieve villa gerealiseerd volgens de duurzaamheidseisen van de toekomst, vooruitlopend op de aankomende verscherping volgens de BENG normering. De analogie met de Amerikaanse ‘Lake Houses’ en Adirondack stijl is duidelijk zichtbaar en maakt de villa zeer herkenbaar. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Stock Dutch Design die zorg hebben gedragen voor een harmonieuze aansluiting van interieur op exterieur. Aan het interieur wordt de laatste hand gelegd. Hiervan zullen binnenkort de foto’s gemaakt worden door Stock Dutch Design.

 

De villa is gebouwd voor een uit Amerika terugkerend gezin. De voorliefde voor de Adirondack stijl en de warme uitstraling van die huizen hebben we vertaald in een vorm passend in de glooiende context van het bosperceel en passend binnen de aankomende nieuwe regelgeving ten aanzien van duurzaamheid. De woning is voorzien van een zeer hoge isolatiewaarde, gebalanceerde ventilatie en een warmtepomp installatie die in combinatie met het grote aantal zonnepanelen zorgt voor de noodzakelijke energie voor verwarming en verlichting. Een intelligente aansturing en regeling zorgt voor de optimalisatie in energieverbruik. Naast deze installatietechnische onderdelen is veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen. Zo is onder andere ‘groen’ beton toegepast en is het gebruik van hout een integraal onderdeel van de bouwmethode en architectuur.

De villa kent een verticale tweedeling in materiaalgebruik, maar ook in functioneel gebruik. Daarnaast is de oriëntatie op de zon van de diverse ruimten bepalend geweest voor de vormgeving. Het glooiende maaiveld is gebruikt om een deels verdiepte kelder te maken die bij de zichtbare delen voorzien is van een genuanceerde baksteen in natuurlijke tinten. De oprit ligt op dit lage kelderniveau en biedt toegang tot de parkeervoorziening en de studio. In de kelder zijn ook de installatieruimten ondergebracht. Via een hellend looppad kan de hoofdentree, die is gelegen op het niveau boven de kelder, bereikt worden.

.

De hoger gelegen begane grond is net als het kelderdeel voorzien van dezelfde gevelsteen met slank aluminium donkergekleurd kozijnwerk. De slanke puien zorgen voor een prachtige lichtinval in het hele huis, maar in het bijzonder in de ‘orangerie’ zoals we die noemen. Mooi georiënteerd op de ochtendzon is dit een prachtige plek om te genieten. De hoofdslaapkamer met bijbehorende ruimten is geplaatst in een aparte aanbouw die gebruik maakt van, en uitkijkt op, het rustige beboste deel van de tuin. Alle andere regulier woonvertrekken zijn ook geplaatst op deze verdieping.

De verdieping is volledig opgetrokken in een houtskeletbouw gevelsysteem voorzien van duurzaam gemodificeerde houten geveldelen. Het kenmerkende dak is ook opgebouwd uit een houtskeletbouw systeem en voorzien van een vlakke keramische dakpan en een ruim aantal zonnepanelen. De ‘orangerie’ is voorzien van een zinken felsdak om de vorm te verbijzonderen. De verdieping fungeert als verblijf voor de kinderen en gasten. Er zijn drie slaapkamers met elk hun eigen sanitaire voorziening. Centraal is op de verdieping een aparte woonkamer gemaakt zodat de bovenverdieping als aparte woonruimte gebruikt kan worden.

De entreehal is de verbindende factor tussen de drie woonlagen. Een grote vide met open trap zorgt voor de sociale connectie en het gevoel van samenzijn ondanks de individuele verblijfsruimten op de verschillende woonlagen. Deze connectie tussen ruimten is een centraal thema in de indeling van de villa. Lange zichtlijnen gecombineerd met afsluitbare deuren van staal en glas zorgen voor de mogelijkheid je eigen plek te creëren zonder gevoel van afzondering. De verbinding tussen ruimten, bewoners en natuur maakt de villa kenmerkend en bijzonder.

FACTS & FIGURES

Oplevering: 2020
Inhoud: 1.600 m3
Vloeroppervlak (NVO): 405 m2 

 

Opdrachtgever: Particulier
Interieurontwerp: Stock Dutch Design, Haarlem
Installatieadvies: D-IA duurzame installatiearchitecten, Eindhoven
Constructeur: Archimedes, Eindhoven
Aannemer: Alkema Bouw, Zaandam
W installaties: M&O techniek, Wormer
E installaties: GVE Techniek, Wormerveer