2019 LANDELIJK MODERNE VILLA TEXEL

Op Texel zijn we bezig deze mooie villa te realiseren. De woning ligt op een ruim perceel midden in het landschap aan de oost/zuid-zijde van het eiland.

De ligging van het perceel brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant biedt het prachtig uitzicht en is het perceel mooi georiënteerd op de zon. Aan de andere zijde is de uitzichtlijn richting het zuiden ook een kwetsbare plek qua privacy. Het zicht vanaf de openbare weg naar de privégebieden dient verhinderd te worden met behoud van het uitzicht. Daarnaast moet door ligging in het open veld een oplossing geboden worden aan het winderige klimaat op Texel.

Door de 2 hoofdvolumes van de hoofdbouw te verschuiven ontstaan windluwe patio-achtige tussenruimtes die zich richten op de belangrijkste zichtlijnen. Haaks op de hoofdvolumes zijn de verkeersruimtes geplaatst en de verbinding naar het bijgebouw.

Door het verhogen van het omliggende maaiveld en het gebruik van plantenbakken die als windbrekers in het landschap worden geplaatst wordt er privacy gecreëerd met behoud van het uitzicht. Verdiepte delen in het maaiveld zorgen voor intieme zitgelegenheid uit de wind, en geheel uit het zicht.

De opbouw van de woning bestaat uit lange zichtlijnen analoog aan de horizon en de uitzichten op Texel. In de architectuur van de woning worden deze benadrukt door lange lijnen in het gevelbeeld en de maaiveld indeling. Het dak is als een duinlandschap op deze horizontale belijning geplaatst.

De materialisering is op en onder maaiveldniveau ruw en natuurlijk met gebruik van gekloofd natuursteen. Het woonniveau met zijn sterke daklijn is helder wit gestuct. Het dak is analoog aan het duinlandschap uitgevoerd in riet.

Aan de achterzijde is te zien hoe het maaiveld naar beneden plooit om toegang en daglicht te bieden aan de kelder. Het centrale trappenhuis is duidelijk zichtbaar. Ook de indeling staat in het teken van transparantie en overzichtelijkheid.

FACTS & FIGURES

Woonoppervlak: 500 m2

Inhoud: 2.250 m3

 

OPDRACHTGEVER: particulier

IN SAMENWERKING MET: Architektenburo Veeger, Texel