Moderne villa Loosdrecht

Nieuwbouw | Modern | Villa | Nederland

Wonen aan het water van Loosdrecht. Deze moderne villa is ontworpen als 'Lakehouse' en is voorzien van grote glaspartijen om optimaal van het uitzicht over de plassen te kunnen genieten en om 'buiten binnen te laten'. 

De opdrachtgever, werkzaam in de metaalindustrie, wilde een woning die optimaal gebruik maakte van het mooie uitzicht en waar het gebruik van staal een duidelijk thema is, zonder dat dit een kil gebouw tot gevolg heeft. Het thema is gebruikt in de bouwmethode van de villa, de architectonische elementen zoals entree, luifel en dak, en ook in het interieur.

 

Zichtlijnen door het huis van voor naar achter, met doorzicht naar het water, en haaks daarop tussen de verschillende ruimten zorgen voor een connectie met de omgeving en de ruimten onderling. Deze verbinding is ook verticaal aanwezig in de ruime entreehal met vide. Deze zichtlijnen vormen een tweede belangrijk thema in de vormgeving van de villa. De combinatie van de 2 zichtlijnen en assen geven een kruisvorm die zichtbaar is in de basisvorm van het gebouw. Een symmetrische opbouw waarbij de kap als een gevouwen origami-vorm geplooid is over het onderliggende programma, waarbij de kopgevels gericht zijn op de assen van de zichtlijnen en de 4 windrichtingen.

De woning is opgebouwd uit een stalen hoofdstructuur die ingevuld is met warme materialen. Het dak is voorzien van een zinken felsdak dat past bij de technische uitstraling van de woning. Deze stalen structuur maakt het ook mogelijk om ter plaatse van de zitkamer een dubbelhoge ruimte te maken. In deze zitkamer kan met een interne trap het bordes bereikt worden waar een boekenwand is gemaakt, een knipoog naar de klassieke entresol bibliotheek.

De entree is omkaderd door een 2 verdiepingen hoog stalen kader uit gecoat plaatstaal, een referentie naar het basismateriaal dat in de metaalindustrie wordt gebruikt als half-fabrikaat. In de entreehal is een spectaculaire stalen trap geplaatst uit gebogen en geperforeerde staalplaat, voorzien van eikenhouten treden en led-verlichting in de leuning. Deze trap verbindt alle verdiepingen.

Het interieur staat in dienst van het vormconcept van het gebouw en is modern en warm. Ook in het interieur is een combinatie gemaakt tussen verschillende 'harde' materialen als metaal en steen met 'zachte' materialen van hout en stofferingen. Ook hier is het staal-thema herkenbaar zonder kil te worden.

Veel transparantie en heldere zichtlijnen zorgen voor een wijds uitzicht en het open karakter van de woning.

 

Centrale stalen trap met geometrisch patroon. Onderstaand zijn een aantal afbeeldingen te zien van de centrale trap. De trap is gemaakt uit een gevouwen staalplaat die voorzien is van een geometrische perforatie. Dit zorgt voor een lichtere trap maar ook voor een mooie lichtval. De trap is vormgegeven als een slakkenhuis dat de verdiepingen met elkaar verbindt.

 

FACTS & FIGURES
 

Oplevering: 2020
Woonoppervlak: 415m2
Inhoud: 1.700m3

OPDRACHTGEVER: Particulier
CONSTRUCTEUR: Archimedes Bouwadvies, Eindhoven 
ADVISEUR INSTALLATIES: Techniplan Adviseurs, Rotterdam
AANNEMER: PW Schipper, Almere
W INSTALLATIES: Francken en Vermeij, Oudewater
E INSTALLATIES: VIBU Nederland, Hilversum
INTERIEURBOUW: Engelen Interieurbouw, Montfoort

 

FOTOGRAFIE: Peter Baas